Домашній квас без дріжджів (фото-рецепт)

Сучасне покоління, яке виросло на «Pepsi» і «Coca-Cola», незаслужено забуло чудовий освіжаючий напій, який подарувала нам російська кухня. Це квас на житньому хлібі без дріжджів. Виявляється приготувати такий квас зовсім нескладно в домашніх умовах. Єдине потрібно запастися терпінням, так як готується такий напій не швидко — як мінімум три дні. Але це коштує того, адже ви отримуєте абсолютно екологічно чистий напій, дуже смачний і корисний, чудово вгамовує спрагу.

Для приготування 3-х літрів квасу потрібно:

  • бородінський хліб — 1 булка;
  • цукор — 3-4 ст. л.;
  • родзинки — 1 жменя;
  • вода.

Як приготувати квас:
В першу чергу підготуємо сухарі для квасу. Найкраще підійде бородинський хліб, тому що він самий ароматний і надає гарний темний колір напою. Але, в принципі, підійде і будь-який інший хлібець. Хліб нарізаємо невеликими кубиками і підсмажуємо в духовці до золотистого кольору. Тільки не спаліть сухарі, інакше у квасу буде гіркуватий присмак.

Готові житні сухарики складаємо на дно 3-літрової банки.

Туди ж відправляємо невелику жменю промитого родзинок і цукор. Родзинки прискорює процес бродіння квасу. Якщо ви хочете більш кислий квас, то достатньо буде трьох столових ложок цукру. Я віддаю перевагу більш солодкий смак, тому завжди кладу 4 ложки цукру.

Все заливаємо водою, закриваємо кришкою і залишаємо квас бродити, як мінімум на 3 доби.

Готовий квас слід процідити в іншу банку і прибрати в холодильник. Решту закваску можна використовувати повторно. Для цього частина размякших сухарів можна викинути, додати свіжих сухариків і 3 столові ложки цукру. Знову залити водою і залишити на 3-4 дні.

Домашній квас без дріжджів готовий!
Приємного апетиту!

Джерело: автор рецепта — Катерина Кру .

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.