Хумус, як його готувати — рецепти

Хумус — корисна паста, яку зазвичай готують з нуту (особливого твердого виду гороху). Хумус вживали в їжу ще в Давньому Єгипті, близько 7000 років тому.

Хумус з нуту

Хумус готують в різних куточках світу по-різному. Існує величезна різноманітність смаків хумуса: з часником, лимоном, зеленню, з гострими нотками. Це корисне блюдо можна мазати на хліб, додавати в фалафель, рис, використовувати в якості соусу до печеного картоплі і є просто так.

Коли ви робите хумус, орієнтуйтеся насамперед на власні смаки. Якщо за рецептом в хумусе міститься багато тахін (кунжутною пасти), а ви її не любите, то додайте її поменше або не додавайте зовсім! Співвідношення інгредієнтів не так вже важливо, і жоден рецепт не є істиною в останній інстанції. Може, саме у вас вийде справжній кулінарний шедевр, якщо ви зміните співвідношення інгредієнтів, додасте щось своє.

Різні види хумуса

А ось вам кілька рецептів приготування хумуса з різними смаками.

Хумус з тахін

Склад:

450 р. розмоченого нуту (замочувати потрібно попередньо на 4 години або більше у воді кімнатної температури — до повного розбухання)
100 мл води
3-5 столових ложок лимонного соку
півтори столові ложки тахін — дивіться за посиланням, як її зробити
2 зубчики часнику
1 / 2 ч. л. солі
2 столові ложки оливкової олії

Як приготувати хумус з тахін
З замоченого нуту злити рідину. За бажанням можна зварити нут протягом 20 хвилин, але хумус з сирого нуту корисніше. Всі інгредієнти засипати в блендер і прокрутити до отримання однорідної маси. Щоб зробити хумус гостріше, можна додати в нього нарізаний червоний перець чилі.Сервірувати хумус в чаші, зробивши з хумуса гірку з поглибленням в середині. Прикрасити петрушкою (за бажанням).

Подавати відразу ж зі свіжою пітою (коржем), або накрити кришкою і поставити в холодильник.
Хумус можна зберігати в холодильнику до 3 днів або в морозильній камері на строк до одного місяця.
Якщо хумус здасться сухуватим, можна додати в нього оливкової олії.

Хумус з смаженим часником

Склад:
450 р. розмоченого нуту
головка часнику
2 ст. ложки лимонного соку
1 ст. ложка оливкової олії
1 ст. ложка орегано

Приготування:
Часник розділити на зубчики, зубчики дрібно порізати і злегка підсмажити. Смажити потрібно приблизно півхвилини, інакше часник просто підгорить.
Далі змішуємо всі інгредієнти в блендері і подрібнюємо до однорідної маси, як у попередньому рецепті.

Ще варіанти: хумус можна додавати мигдаль, тофу, різну зелень (наприклад, дуже смачним виходить хумус з кропом), гарбуз, помідори, кедрові горішки, смажені баклажани сою або попередньо размоченное соєве м’ясо. Фантазуйте і експериментуйте! Варіантів хумуса маса!

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.