Кава по-східному і деякі рецепти його приготування

Східні країни є дуже привітними і гостинними. А кава виступає символом і уособленням цього. У більшості арабських країн чашечка ароматного гарячого напою є ознакою поваги і пошани. Обов’язком кожного господаря, будь-то багатий шейх або бідний бедуїн, запропонувати гостю кава. Це роблять і при зустрічі зі старими друзями, і при першому знайомстві. Кава по-східному має багатовікову історію відкриття і розповсюдження по всьому світу. Готують таку каву на відкритому вогні або гарячому піску в спеціальній посудині, яка називається джезва або турка. Цей ароматний напій кольору густої смоли з пишною піною має і другу назву: по-турецьки. Чашечка такого кава не тільки бадьорить і додає сил, вона має свою біографію, свою філософію і традиції.

Зміст:

  • Історична довідка
  • У чому секрет
  • Турецька кава
  • Різні рецепти кави по-східному
  • Кава з цукром
  • Кава з какао та корицею
  • Кава з перцем
  • Кенійська кава
  • Відео рецепт

Історична довідка

Першими стали використовувати кавові зерна не араби, а ефіопи. Згідно з легендою, ще в 1000 році до н. е. один пастух знайшов, що кавові зерна впливають на кіз дуже бадьорить. Він розповів про свої спостереження настоятелю монастиря і той теж випробував на собі збудливий напій. Він прийшов в дикий захват і наказав застосовувати його всім ченцям, щоб не засинати при читанні нічних молебнів. Незабаром ченці навчилися обсмажувати, молоти і готувати каву в спеціальному металевому посуді. Спочатку в Ефіопії вживали напій тільки по святах, але з часом кави став візитною карткою цієї країни.

Поступово напій став поширюватися і на схід. Араби іноді називають кави «Дочка Ємену». Але, спочатку варили каву з висушеної не смаженої м’якоті кавових зерен, і тому був він не чорним, а світлим. Не дивлячись на те, що каву відкрили багато століть тому, тільки у XII столітті його навчилися збирати, правильно обсмажувати, подрібнювати і варити такий напій, який знайомий нашим сучасникам.

В Росію кава по-турецьки потрапив ще за часів царя Олексія Михайловича, коли придворний лікар радив пити його, щоб позбутися хвороб і головного болю.

У чому секрет

Кава по-східному, як і будь-яке блюдо національної кухні, має свої секрети приготування. Він виходить по-справжньому смачним і ароматним лише при дотриманні всіх технологій приготування. Почнемо з турки або джезви, як її ще часто називають. Без цієї металевої посуду кави не вийде, це буде зовсім інший напій. Джезва в перекладі з турецької означає посудину для варіння кави і являє собою товстостінний кухлик з ручкою, найчастіше виготовлений з кованої міді. У різних мовах назва змінюється. Саме цей прилад і допомагає приготувати дуже смачний і ароматний кави по-східному. Справжні гурмани та поціновувачі кави вважають, що верхом досконалості по праву може вважатися лише кава, зварена в цьому маленькому ковшике. Ті, хто хоч раз у житті пробував справжній турецький кава, зварена за всіма правилами, зрозуміє, чому саме він входить в десятку кращих напоїв у всьому світі. Люди у всіх країнах люблять і віддають перевагу саме його.

Варто відзначити, що кава по-східному це не окремий сорт або різновид кавових зерен, це оригінальний спосіб приготування напою, що бадьорить. Для приготування цієї кави підходять всі сорти зерен і будь-яка ступінь обжарювання, найголовніша умова — це їх свіжість. Помел кави повинен бути самим дрібним, він ще називається «пил» або «борошно». Саме присутність тонкої суспензії меленої кави і додає родзинку цього напою. Дуже важливу роль відіграє і сама вода, цей компонент вибирають особливо ретельно. Підходить тільки джерельна або фільтрована вода, яка повинна бути м’якою і живий. Це надає напою вишуканий аристократичний смак. Кип’ячена вода або, того гірше, вода з під крана можуть зіпсувати весь смак.

Як готують каву по-східному

Найкращий східний каву готують на розпеченому піску. Для цього на жаровню або великий залізний лист насипають дрібний пісок і ставлять на розігріту плиту. Для того, щоб пісок прогрівся рівномірно, його потрібно періодично помішувати спеціальною дерев’яною лопаткою або звичайною столовою ложкою.

У той час, поки прогрівається пісок, чистий нагріту джезву насипають одну чайну ложку меленої кави на 100 мл води. За бажанням можна додати цукор або спеції, сіль і навіть часник. Водою треба заливати холодною або гарячою, але не киплячою. Турку треба обертати ритмічними рухами до тих пір, поки на поверхні не з’явиться густа піна. У цей момент температура води буде 94-95 градусів. Найбільша складність полягає в тому, щоб пінка не виплеснула через краї. Для цього треба кілька разів зрушувати турку або піднімати її над жаровнею, а потім знову ставити в пісок. Майстри визначають готовність кави за його пінці, якщо вона стала повітряної і світлою, то кава вже готовий. Подавати каву прийнято в тій же джезві, в якій він і готувався. Поруч з ним на підносі ставлять чашку і окремо подають цукор, молоко, вершки і лимон.

Турецька кава

Цікаво знати, що, якщо ви в Туреччині замовите в кафе каву, то офіціант принесе саме каву по-турецьки. Багато країн готують каву по традиційному східному рецептом, але називають його в честь себе. Наприклад, в Аравії такий напій називається по-аравийски, а в Кіпрі — кіпрський. У Туреччині існують цілі традиції і ритуали приготування, так іменована «кавова культура». Звичаї гостинності східних країн безпосередньо пов’язані з кавової церемонією. Хоча, каву відкрили не турки, саме вони внесли значний внесок у поширення цього рецепту по всіх куточках світу. У Туреччині існує близько 40 назв кави. До речі, з цукром його пити там не прийнято, але чи перед або після прийому напою вживають солодку халву або лукум. У Туреччині прийнято говорити, що чашка кави — запорука міцної дружби. Його ще називають солодким, як взаємна любов і гірким, як доля східних людей.

Кава по-східному придбало широку популярність у всіх державах нашої планети. У деяких країнах він навіть вважається національним напоєм. Такий рецепт приготування кави є одним з найстаріших, його використовували ще в часи Османської імперії.

Кава по-східному — це суто європейська назва, на Сході його так ніколи не називають, для них це просто звичайний кави. Історично склалося так, що люди, які живуть тут, дуже рідко використовують інші способи заварювання кавового напою. Щоб приготувати каву по-східному, потрібно просто правильно зварити будь сорт дрібного помелу в турці.

В наш час продаються спеціальні набори для приготування турецької кави. У них входить турка чи джезва і ящик з піском, який нагрівають перед варінням кави. Однак багато хто стверджують, що цілком можна використати і звичайну газову плиту, кава на ній виходить ні чим не гірше. Подають такий кава в маленьких кавових чашечках прямо у палкому вигляді.

Різні рецепти кави по-східному

Кава з цукром

Інгредієнти:

  • мелена кава — 7 г
  • цукор — 1-2 ч. ложки
  • вода — 100 мл

Потрібну кількість цукру насипаємо на дно турки і ставимо її на вогонь. Коли цукор придбає коричневий відтінок, залийте його водою і зарийте турку в пісок. Слідкуйте за тим, щоб цукор не пригорів, інакше кава буде мати гіркий присмак. Коли на поверхні кави з’явиться пінка, турку треба зняти з вогню, поки вона не осяде. Цю процедуру треба повторити кілька разів.

Кава з какао та корицею

Інгредієнти:

  • мелена кава — 10 г
  • вода — 100 мл
  • коньяк — 1 ч. ложка
  • какао-порошок — 5 г
  • кориця — щіпка
  • цукор — 1 ч. ложка

Змішуємо мелена кава з какао-порошком, заливаємо холодною водою і ставимо турку на вогонь. Цукор і коньяк додаються в зварений напій.

Кава з перцем

Інгредієнти:

  • мелена кава — 7-9 г
  • вода — 100 мл
  • чорний мелений перець — щіпка
  • цукор — 1-2 ч. ложки
  • збиті вершки — 10 г

Каву змішати з цукром і прогріти в турці, додати мелений перець і залити гарячою водою. Подавати кава зі збитими вершками.

Кенійська кава

Інгредієнти:

  • мелена кава — 10 г
  • вода — 100 мл
  • кориця — щіпка
  • імбир — щіпка
  • кардамон — щіпка
  • цукор — 1 ч. ложка

Перемішати в турці спеції і цукор, залити водою і довести до кипіння, додати каву і перемішати, дочекатися, поки підніметься пінка і зняти турку. Цю дію можна повторити кілька разів.

Перед тим, як розлити готову каву по чашках, спочатку знімають піну і кладуть її у кавові чашки. Зверху наливають каву і подають з гущею, не проціджуючи. Є маленький секрет, щоб гуща швидше опустилася на дно: в чашку треба капнути пару крапель холодної води. Щоб відчути неповторний смак кави по-східному, його прийняти пити маленькими ковтками і запивати холодною питною водою. Наливати повну чашку не прийнято, це навіть вважається поганим тоном. На Сході існують навіть певні правила, як треба пити каву. За правилами його варто тримати великим і вказівним пальцями правої руки. Крім того, вважається правильним, якщо першим кави спробує господар, а потім вже гості. Того, кого не поважають, замість кави прийнято подавати просту воду. А самого поважного гостя обслуговують в першу чергу.

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.