Кава по-віденськи, його історія та основні рецепти

Австрійці вважають, що саме вони відкрили всій Європі такий напій, як каву, але це не зовсім правда, тому що історія цього напою бере свій початок з Венеції, яка мала гарне географічне розташування. Торговці дуже успішно вели торгівлю з усіма країнами.

Саме жителі Венеції стали першими європейцями, які спробували кави. Але, цей напій губився серед інших екзотичних товарів. Австрійці ж оцінили його по заслугах, і він став справжнім ідолом в цій країні.

Відомо, що кава з’явився вперше у Відні в 60-х роках XVII століття. Але, як напій його можна було спробувати лише у себе вдома, так як перші кав’ярні з’явилися лише через 20 років.

Ще в 1683 році Австрійську столицю взяли в облогу турецькі війська. Історія свідчить, що під час облоги турецькими військами Австрії, мужність виявив Польський іммігрант Франц Кольшицкий. Влада Австрії вирішили нагородити його за мужність і подарували будинок. Цей будинок і став першим кафе у Відні. З інших джерел відомо, що спочатку Кольшицкий продавав каву на винос, лише через деякий час попросив дати йому приміщення під кафе. Незважаючи на різні версії появи в Австрії першого кафе, воно отримало величезну популярність серед жителів міста.

Багато городян не уявляли свого відпочинку без кафе, де вони проводили вільний час, вирішували якісь проблеми, знайомилися і укладали вигідні угоди. У місцевих кафе стали з’являтися невеликі дерев’яні столики з округлими стільцями. Така меблі стала ознакою європейського кафе.

Зміст:

  • Хід історії віденської кави
  • Музей кави у Відні
  • Основні рецепти
  • Віденський класичний кави
  • Віденська кава зі збитими вершками
  • Кави з цикорієм
  • Кава з шоколадом
  • Кава віденський з цукровою пудрою
  • Кава простий по-віденськи
  • Кава з какао
  • Відео рецепт

Хід історії віденської кави

Але, найголовнішим атрибутом місцевого кафе — це була кава. Він був чудової якості, і клієнт міг вибрати свій улюблений з безлічі сортів.

Що стосується клієнтів, то це були в основному чоловіки, які заходили в кафе вранці та вдень, щоб почитати газету, вечорами пограти і подискутувати на різні теми. Більш елітні кафе брали також знаменитих гостей, серед яких можна було побачити композиторів, літераторів, митців і політиків. Хоча були також кафе, які орієнтуються на простих городян, де обговорювалися більш приземлені і життєві теми.

Кафе з’являлися по всій Європі, як гриби після дощу. Але, найбільша кількість таких закладів все-таки було у Відні, де до кінця 90-х років XIX століття кількість кафе перевищувало 600.

Музей кави у Відні

Підтвердженням того, що жителі Відня завжди дуже любили цей напій, було відкриття музею кави. Приміщенням цього музею став колишній музей економіки. Музей налічує більше трьох сотень експонатів, які займають чотири великі зали. Виставка в музеї просто просякнута духом і запахом духмяного віденської кави.

У першому залі представлена історія появи напою у Відні. У другому залі — різні кавові приналежності знаменитих людей. Музей має серед своїх експонатів кухоль Леніна, яка була доставлена з Фінляндії.

Третій зал музею представляє різні кавоварки — це і турки, і старовинні кавоварки, які використовували ще древні Римляни. У четвертому залі можна побачити різні кавові приналежності — це і кавомолки, і банки з-під кави, і глечики.

Ну і, звичайно ж, не обійтися без самого каву, різноманітні сорти якої також є в музеї. Завдяки цьому залі, запах розноситися по всьому будинку.

Кава по-віденськи » — це кава зі збитими вершками. Але, це тільки за версією американців і англійців. Насправді кава по-віденськи » — це кава з молоком.

Основні рецепти

Віденський класичний кави

Щоб приготувати такий напій, слід використовувати такі інгредієнти:

  • мелена кава — 2 ч. л.
  • молочні вершки — 50 г
  • цукровий пісок — 25 г

Це рецепт зі збитими вершками. Насамперед необхідно збити вершки. Щоб вершки добре взбивались і були натуральними, краще всього купувати на ринку. Натуральні молочні вершки жирні і густі, а тому будуть добре збиватися. Після цього потрібно зварити міцну каву. Готову каву розлити по чашках і зверху гіркою укласти вершки.

Існує ще одна версія появи віденської кави. Український купець Кульчинський, в подяку за допомогу у визволенні Відня від Турків, отримав винагороду 300 мішків кави. Він почав варити цей напій і продавати, а щоб привчити австрійців його пити, додавав туди цукор і молоко.

Щоб вийшов добрий смачну каву, важливо взяти якісні та свіжі зерна. 80% залежить саме від якості самої кави.

Як же вибирати каву? Найперше — це потрібно купувати каву в зернах. Молоти каву потрібно безпосередньо перед тим, як будете його варити. Навіть якщо ви помістіть кави в вакуумну банку, його первинний смак та аромат збережеться тільки на 1 тиждень. Воду для варіння кави треба використовувати очищену, не водопровідну. Економити на кількості кави не варто, так як від цього залежить якість напою.

Щоб вибрати якісний кави, необхідно купувати його без ароматизаторів, так як всі добавки є штучними. Дивитися на зовнішній вигляд зерен, вони не повинні бути пошкоджені, надколотые і з подряпинами. Таким чином, краще всього купувати кавові зерна на вагу, так як в упаковці навряд чи можна визначити якість зерна. Існує тільки три види кави: арабіка, робуста і ліберіка. В наших краях продають в основному арабіку і робусту. Арабіка має більш солодкий і в’язкий смак і аромат. Робуста ж різкіше і насиченою. Арабіку збирають руками, так що вона дорожча.

Що стосується якості зерен, то вони не повинні бути занадто зажаристые, тобто темно-коричневого кольору, тому що такі зерна є пересмажені. Розмір зерен повинен бути практично однаковий. Шматочків і надколов не повинно бути.

Віденська кава зі збитими вершками

Інгредієнти:

  • міцний кава — 2 чашки
  • збиті вершки — 0,5 чашки
  • терта апельсинова цедра — щіпка
  • мелена кориця — щіпка
  • мелений мускатний горіх — щіпка

Заварити міцну каву, розлити його по чашках. Збити жирні густі вершки і викласти зверху на каву. Натерти на тертці апельсинову цедру, подрібнити мускатний горіх і корицю. Зверху посипати подрібненими інгредієнтами.

Кави з цикорієм

Інгредієнти:

  • міцний кава — 1 чашка
  • цикорій — 2 г
  • цукровий пісок — 2 ч. л.
  • вершки — 50 г
  • цукрова пудра — 1 ч. л.

Спочатку треба зварити міцну каву, а потім додати в нього цукровий пісок. Вершки слід збити з цукровою пудрою і цикорієм.

Кава необхідно охолодити, влити в прозорий стакан, зверху викласти збиті вершки і подавати напій холодним.

Кава з шоколадом

Інгредієнти:

  • міцний кава — 500 мл
  • збиті вершки — 150 мл
  • цукровий пісок — 5 г
  • шоколад — 100 г
  • вершки рідкі — 50 мл
  • какао — щіпка
  • кориця — щіпка

Для початку потрібно зварити міцну каву. Потім розтопити шоколад, тільки постійно помішувати, щоб він не пригорів. У шоколад додати вершки і потроху вливати кави, постійно збиваючи, щоб шоколад не охолов.

Вершки збити з цукром. Гарячу каву розлити по чашках, а зверху викласти збиті вершки. Прикрасити такий напій слід меленою корицею і какао.

Кава віденський з цукровою пудрою

Інгредієнти:

  • заварний мелена кава — 2 ч. л.
  • вода — 2 склянки
  • вершки — 1 стакан
  • цукрова пудра — 4 ст. л.
  • шоколад — 40 г
  • ванілін — за смаком

Спочатку треба зварити міцну каву і розлити його в чашки. Вершки збити з цукровою пудрою і ваніліном. Викласти збиті вершки на каву і прикрасити тертим шоколадом.

Кава простий по-віденськи

Інгредієнти:

  • кава мелена заварний — 2 ч. л.
  • вершки — 2 ст. л.
  • вода — 300 мл
  • тертий шоколад — 2 ч. л.
  • цукровий пісок — за смаком

Кава з какао

Інгредієнти:

  • мелена кава — 6 ч. л.
  • цукровий пісок — 1 ч. л.
  • вершки — 150 мл
  • сироп шоколадний — за смаком
  • какао порошок
  • цукрова пудра

Вершки краще вибирати домашні, жирні і густі. Їх слід збити з цукровою пудрою до густої піни і поставити на деякий час в холодильник. Мелена кава перемішати з цукром і залити холодною водою. Поставити турку з кавою на вогонь і довести до кипіння, тільки не кип’ятити. Залишити кави на плиті трохи настоятися, а потім процідити в прозорі келихи, тільки наповнювати келихи наполовину, щоб залишилося місце для вершків.

На готову каву викласти густі збиті вершки, полити зверху шоколадним сиропом і посипати какао порошком. Такий напій слід пити через соломинку, так як вершки дуже густі і можна відразу випити кави, а потім з’їсти збиті вершки.

Для початку потрібно зварити каву. Для цього 2 ч. л. кави насипати в турку або кавоварку, залити водою і довести до кипіння, тільки не кип’ятити. Після приготування кави дати трохи настоятися і процідити. В проціджену каву насипати цукровий пісок і перемішати. Поки буде готуватися кава, шоколад можна натерти на тертці. Вершки можна купити готові збиті, то можна приготувати самому, тільки коли будете збивати, потрібно додати трохи ваніліну. Розлити каву по чашках і викласти зверху збиті вершки. Прикрасити кави тертим шоколадом.

Відень — це місто, яке асоціюється з кавою. Ніякої місто в Австрії, мабуть, у всій Європі не зможе претендувати на звання «кавової столиці». Кава по-віденськи » — це бренд, який став дуже популярним у всьому світі. Недарма у Відні відкрився музей кави і щороку святкується Кавове свято.

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.