Пісний плов з диким рисом та овочами

Яку страву можна готувати і в будні, і в свята? Звичайно, це пісний плов!
І плов не зовсім звичайний, а з диким рисом. Як відомо, дикий рис дуже корисний, тому використовуємо його обов’язково.

Склад пісного (вегетаріанського) плову з диким рисом

  • рис довгозерний — 1 стакан
  • рис дикий — 1/3 склянки (або можна використовувати готову суміш довгозернистого і дикого рису)
  • морква — 2 штуки середнього розміру
  • цибуля ріпчаста — 1 велика головка
  • часник — 1-2 головки
  • зелений горошок свіжий або заморожений — кілька столових ложок
  • зерна кукурудзи свіжі або заморожені — кілька столових ложок
  • перець червоний солодкий — 1 шт.
  • перець червоний гострий — щіпка
  • коріандр — чайна ложка
  • зіра (кумин) — чайна ложка
  • сіль за смаком
  • масло рослинне — 100 р.
  • вода — близько 4 склянок

Як приготувати пісний плов з диким рисом та овочами

Рис промиваємо в холодній воді 6 разів, потім знову заливаємо холодною водою і залишаємо замачиваться.
Далі очищаємо цибулю і моркву від шкірки. Ріжемо цибулю півкільцями, моркву соломкою (за бажанням можна нарізати і те, і інше кубиками). Червоний солодкий перець ріжемо кубиками.
У каструлі з товстим дном і стінками прожарюємо рослинне масло. Ідеально, якщо у вас є для цієї мети казан. У прогріте олію кидаємо нарізані цибулю і моркву, смажимо до розм’якшення лука і моркви. Потім заливаємо двома склянками гарячої води, додаємо у воду гострий червоний перець, зіру, сіль і коріандр.
Кидаємо у воду нарізаний червоний солодкий перець, кукурудзу і горошок, потім викладаємо рис (дикий разом з довгозерним), перемішуємо і доливаємо зверху гарячу воду до такого рівня, щоб рис був покритий водою приблизно на 2 див. Даємо воді закипіти на сильному вогні, закриваємо казан кришкою і готуємо на маленькому вогні не менше 25 хвилин до відходу води з поверхні рису (але в самому казані вода ще повинна залишатися!) . Потім беремо неочищені (!) головки часнику і вдавлюємо їх вглиб плову в середину казана. Рис збираємо в казані гіркою з допомогою шумівки. Знову закриваємо плов кришкою, готуємо ще 15 хвилин. Вимикаємо вогонь і даємо плову настоятися півгодини.

Плов готовий! Часник з плову очистіть від шкірки і їжте — дуже смачно.

Спробуйте також приготувати вегетаріанський узбецький плов з соєвим м’ясом.

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.