Посыпной пиріг з тертими яблуками і ананасовим джемом

Одного разу прийшли в гості до сусідів, вони налили чай і щось цікаве в вазочці на стіл поставили. Варення не варення, джем не
джем… щось цікаве, незвичайне, але смачне. Прозора маса схожа чимось на дуже, дуже густий кисіль.

Виявилося, що це чудо продається в супермаркеті в пакетах по кілограму і більше. Я так зрозуміла, що це начинка для різної
випічки для кондитерських. Смаки різні, чорничний, полуничний, ананасовий, апельсиновий і т. д.

З тих пір ми теж стали брати собі таку штуку, так як вона більше схожа на звичне нашому смаком варення. А так в основному у
тайців в пластмасових банках по кілограму продається щось типу густого джему-мармеладу, який прямо на шматочки можна різати, але він вже
набрид, особливо ананасовий, тому перейшли на цей «кисіль». Діти його особливо полюбили, не встигаєш на хліб намазувати.

Але потім в якийсь момент і цим ласощами вони об’їлися так і стояла коробка з залишками ананасового киселя в холодильнику,
місце займала. Я все шукала рецепт куди б його пристосувати і знайшла ось такий посыпной пиріг.

Мені здається, це якийсь дуже
давній радянський рецепт, поряд з печивом, яке робили з допомогою м’ясорубки. Дуже простий, з мінімумом продуктів, але з ефектом «прощай
талія» так як масла (маргарину) в такому тесті дуже багато. Хоча, зізнаюся, возитися з ним одне задоволення, до рук не липне, зручно
розкочувати і т. д.

Для цього посыпного пирога я брала:

-200 грам маргарину (можна замінити вершковим маслом. Наступного разу я буду робити саме на маслі, так як маргарин купувати більше не хочу, в ньому присутня пальмова олія)
-два курячих яйця
-один стакан цукру
-три склянки борошна
-1/4 ч. л. соди
-1/2 ч. л. соку лайма (можна замінити лимонним соком або оцтом)
— густий джем
— яблука


Насипала в миску цукор, розбила яйця і збила

Ось така маса вийшла в підсумку.

Поки збивала цукру з яйцями, поставила растапливаться маргарин, можна на водяній бані, але я розтопила його в мікрохвильовій печі.

Поставила буквально на 10 секунд і потім размешала, вийшла рідка маса.

Потім цей розтоплений маргарин вилила в тазик з яйцями і цукром і знову збила.

Потім треба висипати половину борошна, розмішати, погасити соду соком лайма (або лимонним або оцтом), як перестане шипіти додати в тісто, розмішати.

Висипати другу частину борошна і замісити тісто. Якщо потрібно борошна можна додати або навпаки поменше взяти.

Готове тісто повинне вийти м’яким і щоб не липло до рук.

Потім треба висипати половину борошна, розмішати, погасити соду соком лайма (або лимонним або оцтом), як перестане шипіти додати в тісто, розмішати.

Висипати другу частину борошна і замісити тісто. Якщо потрібно борошна можна додати або навпаки поменше взяти.


Готове тісто повинне вийти м’яким і щоб не липло до рук.


Розділіть його на дві кульки один більший, другий трохи менший. Який поменше треба загорнути в харчову плівку і заховати в морозилку, він піде на посипання пирога потім.


Великий кулька руками разровняла по листу, товщина тесту приблизно пів сантиметра вийшла. На весь деко не вистачило, по краях залишилося небагато місця.

Зверху змастила ананасовим джемом-киселем.

Зрозуміла, що виходить якось нуднувато і вирішила додати ще яблук.


Натерла на тертці і посипала зверху.

Потім дістала з морозилки маленький шматочок тіста і також на тертці натерла його зверху на пиріг.

Розігріла духовку і поставила пиріг запікати при температурі 180 градусів приблизно на 20 хвилин. Дивилася поки верх не зарум’яниться.

Потім деко треба витягнути, розрізати пиріг гострим ножем на шматочки (смужки, ромби) і нехай постоїть хвилин 10 охолоне. Потім можна зняти шматочки пирога з дека.

Всі рецепти солодкої випічки можна дивитися тут.

А ось тут вас чекає ще один цікавий рецепт пирога з варенням без яєць, тому його можна готувати навіть у піст.

Цей рецепт відноситься до групи: солодкі пироги рецепти пирогів

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.