Рецепт смачного, тягучого апельсинового варення


Я давно задивлялась на цей рецепт, але дівчина, яка його вже робила налякала, що чистити апельсини від пленочек і шкурочек
ще заняття, не для слабонервних, тому я все якось не наважувалася. А тут раптом і апельсини під рукою є і день гарний і вільний
час, думаю чому б і не спробувати.

Взяла 5 апельсинів, ось таких гарних. Помила їх добре з щіткою, так як цедра нам стане в нагоді і піде також варення, тому моєму на совість, нам це є потім.

Далі можна зняти шкірку і порізати її на дрібні шматочки, як-то відокремивши при цьому білий шар, який знаходиться за цедрою.

Я подумала-подумала не придумала, як я це буду робити, зате на очі попалася така овочерізка для корейської моркви, яка ріже смужками, ось вона-то і стала в нагоді.

Пошкрабяла я нею апельсинки, на виході вийшли ось такі тоненькі смужки цедри і дуже зручно, що якраз білий шар не чіпляється.


Робити це потрібно без фанатизму, тобто не прагнути всю-всю цедру захопити, скільки вийде. Ось мій смугастий апельсин і купка цедри з нього.

Теж саме робимо з усіма апельсинами, ось що виходить.

А ось потім настає нібито найжахливіший момент у цьому заході, потрібно зняти залишки шкірки з апельсинів і очистити всі його нутрощі від пленочек.


Автор рецепта радила запастися валеріаною, так як справа це довга й нервова. А мені так сподобалося… 40 хвилин апельсинової ароматерапії, сидиш собі в тиші і спокої, апельсин перебираєш, аромат стоїть, ух який, думки свіжі, можна щось обміркувати важливе… або навпаки відключити мозок і помедитувати.


Коротше, я навпаки раджу цей рецепт варення з апельсинів, якщо у вас є вільний час і ви хочете розслабитися, то перебирання апельсина вам допоможе зануритися у нірвану.


Ось так у мене вийшло очищених апельсинів. Сік потрібно берегти, тому я чистила їх відразу в піалу, щоб зайвого нічого не загубилося і не пропало.

Потім додаємо апельсини до цедрі, засипаємо півтори склянки цукру, перемішуємо і ставимо на ніч у холодильник.

На ранок я перелила апельсинову масу в каструлю і поставила на повільний вогонь. Після закипання ставимо на мінімальний вогонь і варимо близько години, постійно помішуючи, потрібно щоб маса загусла.


Ще випадково знайшла спосіб як легко і швидко почистити апельсини.


У мене з тиждень в холодильнику приблизно в блюдце лежала помаранчева половинка, я чесно думала, що це лимон. І перед тим як варити варення, думаю, дай-ка выдавлю лимонний сік ще в нього скільки цей лимон може лежати.


Дістаю, а це виявилася половинка апельсина… Я її вирішила почистити і покласти в апельсинове варення.


Так от, так як половинка довго лежала, то ці всі білі плівочки трохи всохли, а капсулки всередині їх залишилися нормальні, свіжі і я його очистила за пів хвилини!


Так що якщо є час, то можна надрізати апельсини на половинки, покласти на декілька днів у холодильник, щоб підсохли, тоді процес видалення плівочок буде значно спрощено!

Варення з апельсинів вийшло чудовою, я його ще переварила, не знаю добре це чи погано, але мені подобається!


Я пам’ятаю, коли мені було років 10 бабуся дістала з підпілля банку вишневого варення, вона тоді засмучувалася, що перетравила його, у нього навіть ложка з працею входила, але я цю банку вишневого варення досі пам’ятаю, я його сама і з’їла, для мене воно було найсмачнішим.


Таке тягуче, то варення, то льодяник, а вишня яка там була мммм, як цукати, візьмеш у рот і обсасываешь довго, як цукерку.


Більше такого перевара бабуся не допускала, тому з тих пір варення такої консистенції я не пробувала. А тут на тобі, теж саме тільки апельсинове.

Загалом у всіх рецептах пишуть, варіть до загустіння поки консистенція вас не влаштує. Ну я і варила… хотіла ж погустіше зробити. Потім до мене дійшло, що він же гаряче і щоб зрозуміти консистенцію треба його остудити.


Думаю, дай-ка остужу, якщо що доварю другий раз і правильно зробила. Коли моє вариво охололо, я насилу переклала його в банку, настільки воно стало густим, тягучим і в’язким.

Але коли буду варити другий раз, навіть не знаю чи хотіла б я його зробити рідині, напевно ні, саме такої консистенції саме то вийшло, як мармелад.


Цукати в нього як не можна до речі і смак не псують і не гірчать, тому можна сміливо класти побільше шкірки. Дуже маленький витрата, багато не з’їси, коли я чай п’ю, пів чайної ложки набираю собі та мені на кружку чаю вистачає, щоб сидіти розсмоктувати.


Прямо я задоволена тепер, у мене з’явилося своє ласощі до чаю 🙂 На булки дітям його не намажеш, але я їм інше щось зварю тоді.



Підсумок, результат перевершив очікування. Густе апельсинове варення вийшло дуже смачним — відмінний рецепт страви з апельсинів!


Ароматне, тягуче, обалденного кольору і головне без хімії та консервантів!


Буду робити ще, спробую в слід раз додати ще грейпфрут, або помелу…

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.