Засолювання сьомги в домашніх умовах, швидкий рецепт

Якщо коротко рецепт: 2 частини солі, одна частина цукру. Наприклад, 6 столових ложки солі, 3 столові ложки цукру. Вмочити
шматочки риби, покласти в контейнер і в холодильник, через 6 годин можна їсти. Внизу фотографії процесу і моя історія.

******

Пам’ятаю, коли ми ще були бідними студентами, жили в гуртожитку і харчувалися сублімованої локшиною, моя подруга поїхала в гості до
тітки, яка жила в цьому ж місті, але вони зустрічалися не часто. Приїхала звідти з захопленими розповідями про те, яку вона їла смачну
солону горбушу, яку тітка сама засолила. Треба ж, а ми думали, що смачна солона червона риба буває тільки в магазині, виявляється її
і самим можна солити?

Рецепт засолки риби подругою був переписаний, пам’ятаю навіть схематично і в малюнках і дбайливо прихований до
кращих часів, так як ясна річ, що навіть маючи супер-рецепт на руках ми не могли собі дозволити купити горбушу і її засолити. Я тільки
звернула увагу, що в рецепті був цукор — половина порції від солі, і що саме з-за нього солона риба стає такою
смачною.

Чесно сказати здивувалася, бо пам’ятала, що ми вдома завжди солили рибу тільки з сіллю із-за того я її не любила, риба
була жорстка, солона і йшла виключно чоловікам під пиво, зате зберігалася без холодильника…

А треба сказати, що ось таку солону
червону рибу смачного засолу з цукром я просто обожнюю. Мені і з їжі більше нічого не треба, якщо на столі риба солона є. Треба сісти
ближче до тарілки і поки інші їдять котлети з картоплею я кайфую від червоної риби.

Потім пам’ятаю в період раннього заміжжя, коли з’явилася солона нерка шматочками в відерцях по 3 кілограми, її продавали на
вагу, я собі купувала іноді по 100-200 грам (це буквально кілька шматочків) і растягивала задоволення на цілий день. І була у мене
мрія… нормальні дівчата мріють про нових чоботях, шубі, кільцях, а я хотіла, щоб мені подарували це відерце солоної нерки.

До речі, саме в цей період я згадала про те рецепті зі студентства, знайшла його і солила іноді за нього горбушу, це сама мало
бюджетна червона риба у нас на Далекому Сході.


Як швидко засолити сьомгу в домашніх умовах

Мрія до речі, так і не збулася, напевно тому, що про неї нікому не розповідала, вважали б за ненормальну, але зате сьогодні ми купили сьомгу (в Таїланді з червоної риби мені траплялися тільки вона — норвезька сьомга. Хоча іншої риби багато і страви з риби ми часто робимо) на три кілограми і я вирішила, що не буду частина її смажити, як в минулий раз, а візьму всю і посолю! Гуляти так гуляти!

Тут, в Таїланді я вже солила сьомгу кілька разів, але все невеликими шматочками, а ось так цілу не вирішувалася ще, мені страшно… якщо в холодильнику є солона сьомга, я ж більше нічого іншого не їм, а сіль і вода не дуже добре потім на фігурі відображаються.

Але була, не була, тим більше, попереду свята, плюс дітям зручно бутерброд на перекус зробити, так що сьогодні у нас засолювання трьох кілограмів сьомги (на фото, до речі, вона)!

В останню засолку я змінила рецепт засолки сьомги в домашніх умовах і спробувала солити по-іншому, він мені більше сподобався.
Потрібні тільки сіль і цукор, ніякої води.

Отже, беремо рибу розділяємо її на філе. Приберіть всі кістки, так як їх потім все одно витягувати, то краще це зробити відразу.

Зніміть шкірку, вона теж не потрібна і тільки заважає рибі рівномірно просолитися. Як ми з чоловіком шкіру знімали — це цілий анекдот, шкода всі 4 руки були в рибі і фотографувати нас було нікому.

До речі, коли прибирала кістки, то спеціально зрізала трохи м’яса, так як надумала зварити суп з цих обрізків жирного черевця, плавців, хвостики і т. д.
Так що у мене все одно вийшло не одне блюдо з сьомги, а два.

Потім беремо філе і відразу ріжемо його на шматочки. До цього я солила цілим шматком, але в останній раз спробувала посолити саме так, шматочками.

Еврика!!! Сьомга, посолена таким способом вже готова буквально через пару годин, а якщо шматок філе солити, то через 12! Тепер буду солити тільки так порізаними шматочками і швидко і зручно.

Сіль я беру в такій пропорції: насипаю у тарілку 6 столових ложки солі, 3 ложки цукру, перемішую.

Потім вмочую в цю суміш шматочки риби з двох сторін без фанатизму (втирати і вдавлювати не треба!). Якщо суміш солі і цукру закінчилася, не проблема знову насипати дві частини солі, одну частину цукру і продовжити вмочати шматочки.

І укладаю шматочки в посудину, де вона буде солитись.

Ось і все, потім накрила посудину з рибою харчовою плівкою і поставила в холодильник (не в холодильнику вона довше солиться, ніж просто при кімнатній температурі).

Через 6 годин дістала її, злив розсіл, який там утворився (розсолу до речі багато було, він всю рибу покрив) і знову поставила в холодильник на ніч.

Вранці злила залишки і всі, навіть рослинним маслом не стала заправляти, так як риба і так жирна.

Раніше я робила по іншому рецепту і після обмакувания риби сіль її належало залити трохи холодною водою, але я зрозуміла, що не потрібно цього робити, так як риба сама по собі виділяє багато соку, який закриває її повністю, більшою рідини і не треба.

До речі в цей раз кілька шматочків я засолила окремо в глибокій тарілці і прибирати в холодильник її не стала, так вона засолилась швидше, і я зважилася спробувати рибку вже через три години.

По ній відразу видно, що вона готова. Шматочок риби стає пружним і як би трохи гумовим.

А ще я зустрічала в інтернеті рада, що якщо замість цукру можна покласти мед, риба буде ще ніжніше…

Хтось так пробував солити? Я ні, треба буде поекспериментувати.

Порада: іноді буває, що риба виходить соленоватой (а хотілося малосольною сьомги), так як не стежу точно за часом засолювання, особливо якщо на ніч роблю… Це не проблема, її можна промити під холодною водою і якщо потрібно навіть замочити хвилин на 5-10, зайва сіль піде.

© 2015 Кулінарні рецепти. Всі права захищені.